Jedz bez wyrzutów

Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy / 2020

Kampania edukacyjna, której celem jest wyrobienie nowych nawyków optymalizujących proces zakupów i gotowania tak, by ograniczyć skalę marnotrawstwa żywności.Przekaz kampanii oparty jest na formule przepisów na to, jak jeść bez wyrzutów. Konwencję receptury na danie przekładamy na zachowania zakupowe, promując nowe wzorce mające na celu ograniczenie marnowania jedzenia.Przepisy jak jeść bez wyrzutów są serią praktycznych rozwiązań, które przedstawiają Ambasadorzy kampanii: dziennikarka Agnieszka Cegielska i szef kuchni Andrzej Polan. Celem przepisów jest wypracowanie nowych, lepszych nawyków zakupowych i sposobów gotowania.

Działania PR

Zaangażowanie Ambasadorów, realizacja filmu otwierającego kampanię z ich udziałem; komunikacja w mediach społecznościowych. Prowadzenie działań reklamowych (outdoor, radio, prasa, internet) oraz media relations, z przekierowaniem na landingpage.

więcej na projektprom.pl

Grupa docelowa

Ogół społeczeństwa, w szczególności osoby odpowiedzialne za domowe zakupy żywnościowe oraz za przygotowanie posiłków.

Realizacja

Stworzenie strategii komunikacji oraz idei kreatywnej.